پنجمین روز برگزاری جشنواره فیلم فجر، قرار است «بی مادر» نخستین تجربه بلند سیدمرتضی فاطمی و آخرین ساخته منیر قیدی «دسته دختران» برای اهالی سینما، رسانه و صاحب نظران این حوزه رونمایی شود.

جشنواره فجر 40 - فیلم بی مادر و دسته دختران

همشهری آنلاین- وجیهه امیرخانی: سینمای رسانه (جمعه ۱۵ بهمن) و در حالی که جشنواره به نیمه راه رسیده، در اولین سئانس خود میزبان فیلم سینمایی «بی مادر» می شود. اولین تجربه کارگردانی سیدمرتضی فاطمی (مجری و روزنامه نگار)  که با تهیه کنندگی مشترک محمدرضا مصباح و علی اوجی در کنار دیگر برگزیده های جشنواره چهلم فیلم فجر با سودای سیمرغ پا به میدان رقابت گذاشته است.

فاطمی که علاوه بر تهیه کنندگی سریال «هوش سیاه ۲» کارگردانی چند اثر مستند تلویزیونی را هم در کارنامه خود دارد در اولین تجربه کارگردانی خود به سراغ یک ملودرام اجتماعی رفته است.

داستانی از تلاش آدم ها در ورطه هولناک انتخاب اخلاق. همه چیز در «بی مادر» از نقطه ای شروع می شود که زندگی رو به روال یک زوج جوان که در تلاش برای رفع کمبودی در زندگی مشترکشان هستند گرفتار پیچیدگی های اخلاقی، فلسفی و حتی روان‌شناختی می شود.

موضوع اصلی فیلم درباره دوگانه‌ها و گاه چندگانه‌های انتخاب است. انتخاب هایی به ظاهر روشن و شفاف که وقتی پای دیگران به میان آید می تواند تا جایی پیش رود که آدم ها را دچار مخاطرات اخلاقی کرده و به ورطه سقوط بکشاند. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «انسان چیزی به دست نمی‌آورد، مگر چیزهایی از دست بدهد...» 

فاطمی در ترکیب بازیگران این فیلم با هوشمندی به سراغ چهره های مجبوب سریال پرمخاطب آقازاده رفته است. امیر آقایی که سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد در فیلم شنای پروانه (محمد کارت) در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر درکارنامه خود دارد نقش اصلی بی مادر را به عهده دارد. آقایی پیش از این هم  برای بازی در فیلم بدون تاریخ بدون امضا(وحید جلیلوند) در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.  

پردیس پورعابدینی بازیگر جوان تئاتر، برای اولین بار در سریال پرمخاطب «آقازاده» جلوی دوربین بهرنگ توفیقی رفت و مورد توجه مخاطبان قرار گرفت. این سریال اولین تجربه بازیگری او در شبکه نمایش خانگی و تصویر بود که مورد توجه قرار گرفت. پورعابدینی حضور در فیلم «خائن کشی» مسعود کیمیایی را هم درکارنامه خود دارد که در در لیست ۲۲ فیلم راه یافته به جشنواره چهلم فیلم فجر قرار گرفته است.

سید مرتضی فاطمی با توجه به اینکه حضور در جشنواره را از جنس رقابت نمی‌داند درباره احتمال شانس سیمرغ برای «بی مادر» معتقد است من فیلمی ساخته‌ام که به نظرم جایزه اصلی‌اش را تنها از مخاطب می‌تواند بگیرد.

پژمان جمشیدی و آناهیتا درگاهی از دیگر بازیگرانی هستند که در ترکیب بازیگران بی مادر دیده می شوند. این فیلم دومین حضور پژمان جمشیدی در جشنواره چهلم فیلم فجر است. جمشیدی در علفزار ( تهیه کننده بهرام رادان) هم نقش اصلی را  ایفا می کند که به بخش سودای سیمرغ چهلمین جشنواره فیلم فجر راه یافته است.

نقش متفاوت پژمان جمشیدی در بی‌مادر

فیلمبرداری بی‌مادر تمام شد | انتشار اولین عکس از امیر آقایی

 هوشمندی کارگردان «بی مادر» برای انتخاب بازیگرانش | فیلمسازی که می‌تواند تماشاگران را میخکوب روایت دختران فراموش شده کند

دختران فراموش شده خرمشهر

 «دسته دختران» فیلم دیگری است از منیر قیدی؛ تنها کارگردان زن این دوره از جشنواره فیلم فجر که در کنار دیگر آثار بخش سودای سیمرغ به این دور از رقابت های سینمایی راه یافته است. «دسته دختران» به تهیه‌کنندگی محمدرضا منصوری روایتی تازه از روزهای پرتلاطم ابتدای جنگ را بازگو می کند که شاید تا کنون کمتر فیلمسازی به سراغ آن رفته است.

روزهایی سرنوشت ساز در خرمشهر که  به مقاومت ۳۴ روزه در تاریخ به یادگار مانده است. منیر قیدی که خود اهل جنوب است و  تا ۱۶ سالگی او زیر آتش جنگ گذشته در «دسته دختران» تصاویری زنده و مستند از نبرد خانه‌به‌خانه خرمشهر خلق کرده که می تواند تماشاگر را میخکوب کند.

با توجه به اینکه منیر قیدی پیش از این، شانس خود را با فیلم تحسین شده «ویلایی ها» در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر آزموده است به صراحت می توان گفت که «دسته دختران» نمونه منحصر به فردی از یک فیلم بیگ پروداکشن در سینمای دفاع مقدس است که از سوی یک بانوی فیلمساز به جشنواره راه پیدا کرده است.

ناگفته نماند، تجربه سینمایی قیدی در کنار ابراهیم حاتمی‌کیا (درسمت منشی صحنه و دستیار کارگردان) به عنوان یکی از کارگردانان صاحب نام دفاع مقدس او را دراین مسیر یاری کرده است. هرچند منیر قیدی در همان اولین ساخته خود؛ «ویلایی‌ها» هم دوربین خود را از آرمانگرایی های حاتمی‌کیا جدا کرد و با روایتی زنانه از لابلای زندگی هایی که در پشت صحنه های خونین جنگ می گذرد ناگفته هایی را به تصویر کشید.

به هرتقدیر می توان این اتفاق بی سابقه را در سینمای ایران به فال نیک گرفت و امید بست به آنچه در روز اکران «دسته دختران» در جلب نگاه مخاطبان و هیئت داوران چهلمین جشنواره فیلم فجر رخ خواهد داد.

نیکی کریمی، پانته‌آ پناهی‌ها، فرشته حسینی، هدی زین‌العابدین از چهره هایی هستند که مقابل دوربین قیدی رفته اند. نیکی کریمی که سال هاست علاوه بر بازیگری، تجربه کارگردانی آثار قابل توجهی را در کارنامه خود دارد این روزها با عاشقانه «آتابای» نام خود را با عنوان کارگردان روی پرده سینماها برده است. فیلمی که در سی‌وهشتمین دوره جشنواره فیلم فجر نامزد دریافت سیمرغ بلورین در ۵ بخش شد. صدف عسگری، حسین سلیمانی، یاسین مسعودی و مهدی حسینی‌نیا  از دیگر بازیگران این فیلم سینمایی هستند.

نخستین تصویر از نقش نیکی کریمی در دسته دختران

فیلم| «دسته دختران» را در روزهای خرمشهر ببینید

 هوشمندی کارگردان «بی مادر» برای انتخاب بازیگرانش | فیلمسازی که می‌تواند تماشاگران را میخکوب روایت دختران فراموش شده کند

کد خبر 654760

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سینما

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha